Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Hälsa 

Sockerdetox: Gör dig piggare, lättare och lyfter humöret!! Så smart!


På semestern har väl en del av oss gjort undantag från våra personliga kosthållningsregler, och kanske till och med ätit fler sötsaker än vanligt. Så varför inte börja hösten med en sockerdetox? Gör det i 10 dagar så känns det inte oöverstigligt, men du kommer att få den fulla upplevelsen av att känna dig piggare, lättare och få ett jämnare humör.

En annan fördel är att du kommer att uppleva att maten smakar mycket mer. Inte till en början, men sen. När du minskar sockerintaget kommer du känna att den naturliga sötman i exempelvis tomater och annat grönt förstärks, vilket gör att maten smakar godare.

Socker har visat sig vara beroendeframkallande, och man har länge diskuterat sockrets skadliga effekt på kroppen. Forskare menar att kroppen uppfattar socker som lika beroendeframkallande som kokain, och att sockerberoende bör behandlas på samma sätt som drogmissbruk.

Mycket av den mat vi konsumerar innehåller tillsatt socker, och när man tittar på hur diabetes och fetma ökat de senaste åren, kan vi snabbt konstatera att sockerkonsumtionen är bortom kontroll. Även om du är duktig på att hålla dig ifrån snabbmat, godis och bakverk så kan maten du äter ändå innehålla tillräckliga mängder gömt socker för att du omärkt ska öka flera kilo på bara några veckor.

En studie utförd av forskare på Queensland University of Technology visar att konsumtion av socker ökar dopaminhalterna i kroppen på samma sätt som droger gör, och att långvarig konsumtion resulterar i minskade dopaminnivåer. Dopaminutsöndringen gör till exempel att vi uppfattar något vi äter som lustfyllt. Det gör att vi behöver inta allt högre mängder socker för att kunna uppnå samma tillfredställelse som innan. Undviker man socker vid ett sockerberoende kan det yttra sig i abstinenskänslor och till och med lättare depression.

Några tecken på att du är sockerberoende kan vara:

– Du äter fast du inte är riktigt hungrig

– Du blir trött efter att du har ätit

– Du ser till att alltid ha sötsaker hemma

– Du har dåligt samvete över dina matvanor

– Du får abstinens om du avhåller dig från sockerrik mat eller sötsaker

Andra tecken på ett eventuellt sockerberoende kan vara att du lider av koncentrationssvårigheter, huvudvärk, irritation och rastlöshet.

Så här kan du göra för att påbörja din 10-dagars sockerdetox:

1. Undvik mat som konserverats och paketerats

Alltså all färdigmat och alla halvfabrikat som ofta har dolt socker. Skippa sötad mat som till exempel frukostflingor och sylt. Håll dig undan från sötningsmedel som agave, sukrin och honung som kan trigga sötsug, samt mat med höga nivåer av stärkelse.

2. Akta dig för söta drycker

I ett glas juice får du snabbt i dig hälften av en normal dagskonsumtion socker. För att ge ett exempel, om du äter två äpplen får du i dig mättande fibrer som gör att du inte vill konsumera mer när du ätit dem, men dricker du två äpplen i juiceform tar det inte stopp lika snabbt. Se upp med energidrycker, sportdrycker, iste och smoothies. Initiera en vana att kolla innehållet lite noggrannare innan du lägger varan i varukorgen.

3. Håll dig mätt med fett och protein

Att äta mer fett blir ju snabbt en dålig idé om du samtidigt fuskar med din sockerdetox. Då kommer du istället uppleva en effektiv men oönskad viktuppgång. Men så länge du är strikt med din sockerdetox kan det vara en hjälp att äta lite fetare och proteinrik mat för att öka mättnadskänslan vilket bidrar till minskat sockersug. Exempel på fetare mat som är hälsosam är avocado, nötter, frön och kallpressad olivolja.

4. Gluten- och laktosbanta

Inte helt sällan hänger gluten- och laktosintolerans ihop. Det kan ta tid att upptäcka att man är överkänslig eller rent av allergisk mot viss mat. Självklart kan man gå och testa sig. Både gluten och laktoskonsumtion gör att vi lätt och omärkligt får i oss stora mängder kolhydrater. Prova att skippa gluten och komjölkprodukter under dina detoxdagar. Den där envisa ballongmagen kanske ger med sig och din vuxenacne kanske äntligen försvinner.


5. Meditera mera

Eller gör något annat som får dig att stressa av, som att sticka ut och springa eller gå i naturen. Om du är stressad ökar kroppens kortisolnivåer vilket kan trigga dina hungerkänslor. I en studie gav man normalviktiga kvinnor kortisol i tablettform, och efter bara en vecka kunde man se att kvinnorna både åt mer mat med snabba kolhydrater och även i snabbare hastighet.

6. Få tillräckligt med sömn

I en studie på en grupp studenter kunde man se att två timmars mindre sömn än normalt, affekterade hungersignalerna i kroppen och ökade såväl aptit som sockersug.

7. Förbered dig för att undvika svackor

Ett måste för de flesta är att göra sig ordentligt förberedd. Se till att du har bra mellanmål att ta till när sockersuget slår på. När du minskar kolhydratintaget som du gör med en sockerdetox, kan du till en början ha svårt att känna dig mätt efter att du har ätit. Därför blir det extra viktigt att se till att du laddar med nötter, ostar, fröer, frökex eller en bit kalkon för att ge några exempel.

Förhoppningsvis kan du få en skjuts i processen att minska ditt sockerberoende, få byxorna att sitta lite bättre och kanske till och med bana vägen för en sundare livsstil där du även i framtiden är mer uppmärksam på din sockerkonsumtion.

Se själv i videon här nedanför:

Kommentera på Facebook


Loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment