Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Allmänt 

8 säkra tecken på att det börjar bli vår i Sverige


Sverige börjar sakta tina fram efter månader av snö och minusgrader, och våren är äntligen på ingång. Det är många människors favoritårstid, och vi känner ibland för att göra ett vårskrik á la Ronja Rövardotter varje gång vi ser ett tecken på vår.Nedan följer 9 säkra tecken på att det äntligen börjar bli vår!

1. Doften av blommor

Tussilago, krokusar, syrener och snödroppar, ja, när blommorna börjar slå ut är det verkligen vår. En skymt av den gula blomman är ett av de första vårtecknen, och doften av syren och hägg gör att man bara vill hoppa av glädje.
tussilago-682324_960_720

PIXABAY

2. Gatusopning

För att få bort gruset på vägarna måste man sopa gatorna rena. Så fort gatorna är fria från snö börjar arbetet, och kan vara ett av våra favorittecken på vår – Det innebär ju att det inte blir något mer snöfall!
shutterstock_306134639

SHUTTERSTOCK

3. Ljudet av fågelsång

Talgoxen kommer till Sverige redan under december månad, men det kan dröja till mars innan blåmesen, domherren, koltrasten och sädesärlan sluter upp. Fågelsång är en av de bästa sakerna med våren, men se upp för fågelbajset. Bokstavligt talat.
shutterstock_239892637

SHUTTERSTOCK

4. Uteserveringar

Att kunna sätta sig på en uteservering och känna vårsolen i ansiktet är en riktigt härlig känsla efter att ha suttit instängd i vintermörkret. Trots att det kan blåsa och vara lite kyligt är det bara att bita ihop – det är trots allt vår.
facade-317043_960_720

PIXABAY

5. Pollen

Ett säkert, men inte alltid så välkommet, tecken på att Sverige börjar vakna ur sin vinterdvala är de ständigt rinnande näsorna. Det är många som är pollenallergiker,och symptomen orsakas ofta av björk och andra lövträd. Ladda upp för snuva, astmabesvär och kliande ögon, för nu är våren här!shutterstock_358632839

SHUTTERSTOCK

6. Vårkläder

Med varmare temperaturer kan man också äntligen skala av sig sin tjocka dunjacka man gömt sig under hela vintern. Att kunna slänga på sig ett par gympaskor och damma av vårjackan betyder bara en sak: Det är vår på riktigt!
endurance-991350_960_720

PIXABAY

7. Människor på hjul

Ett säkert vårtecken är den bara asfalten som fläckvis uppenbarar sig på vägarna. Detta lockar fram cyklar, skateboards, rullskridskor och rullskidor – allt som kan tänkas rulla på hjul. Akta skrapsåren bara, och använd hjälm!
bicycles-1029858_960_720

PIXABAY

9. Vårkänslor

Många svenskar lider av D-vitaminbrist när man vaknar ur vintersömnen. Hormonet melatonin styr över vår dygnsrytm, och när det är mörkt ute produceras mer av detta hormon. Det gör oss tröttare, och är anledningen till varför många är nedstämda under vintern. Men frukta inte – så fort våren är här blir vi lite gladare!
woman-591576_960_720

PIXABAY

Detta var bara några av de klassiska vårtecken som alltid brukar visa sig under den här tiden på året. Kanske ska man inkludera att ställa om till sommartid och deklarera i kategorin ”svenska vårtecken” också?

Vi kan knappt vänta på att få beta av hela listan, och det dröjer nog inte länge till. Har du sett något vårtecken i år, eller kanske kommit på ett vi har glömt? Dela gärna med dig på Facebook!

Kommentera på Facebook


Loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment