Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Allmänt WOW 

Han ser ut som en enkel fattig bonde. Men när jag kollade närmare blev jag chockad.


Den här mannen ser ut som vilken enkel bonde som helst i Sydamerika. Men historien som döljer sig bakom vem han egentligen råkar vara är faktisk otrolig. Mannen på bilden heter José Mujica och bor i Uruguay på en liten gård tillsammans med sin fru och en trebent hund som heter Manuela.

1

José lever ett blygsamt men lyckligt liv. Det är svårt att tro de när man får reda på vad han jobbade med.

2

Det här var nämligen hans arbetsplats. Parlamentshuset i Uruguay. Men José var inte vaktmästare eller städare om det var det du trodde. Långt därifrån.

3

José var president i Uruguay mellan 2010 till 2015. Men han är långt från den typen av politiker vi är vana vid hemma i Sverige.

4

José Mujica var känd som ”Världens fattigaste president” eftersom han donerade 90 procent av sin lön till välgörenhet. Det som blev över var precis så att han tjänade som medelinkomsttagaren i landet. Det var inte heller ovanligt att han kom till möten klädd så här. Han tycke politiken var viktigare än utseendet.

5

José är van vid att leva blygsamt. Efter han han kämpade för landets frihet tillbringade han 14 år i fängelse när Uruguay styrdes av militären.

6

Under sin tid som president ville José inte bli behandlad annorlunda än någon annan. Han körde fortfarande sin gamla Volkswagen Beetle till jobbet.

7

Jag tycker många av dagens ledare skulle må bra av att ha José som förebild. En ledare för folket som också faktiskt ÄR en av folket. Numera är Mujica pensionerad från politiken. Han lämnade inte sin post med pompa och ståd eller till applåder. Han lämande med ett par enkla ord: ”Tack, folket.”

Var gärna med och dela det här budskapet så kanske fler svenska politker kan få sig en ögonöppnare!

Kommentera på Facebook


Loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment