Högre sparränta på tillfälligt besök! Öppna ett sparkonto och få upp till 10% ränta på dina pengar. Vill du lära dig att spara pengar? Titta på vår enkla sparskola och få 50 kr att starta ditt sparande med!

Nyheter 

Varningen: Köttätande flugan upptäckt i Sverige.


Ett grannskap i Kallinge har blivit drabbade av en obehaglig fluga som är väldigt svår att bli av med. Varken Anticimex, forskare eller hyresvärden har fått bukt på problemet. När Britt Hansen, boende i Kallinge, satte upp en gul klisterremsa som är till för att fånga flugor och insekter, fylldes en sådan på mindre än en timme. Flugan är farlig då den kan angripa människor och skapa infektioner av olika slag.

Fluga_OMSLAG

Det var när Kvällsposten skrev om Britt Hansen, boende i Kallinge, som är drabbad av flugorna, det hela fick uppmärksamhet. För Britt Hansen är det nästan som att flugorna har makt över bostaden.

– Jag kan inte göra det jag vill i mitt hem. Det är fruktansvärt jobbigt, det tar både fysiskt och psykiskt, säger hon till Expressen.

När Britt har försökt att bli bukt med flugorna själv så har det bara blivit värre. Med hjälp av insektsgift och sedan stängt igen bostaden i timmar så har flugorna istället sprider sig flugorna allt mer. Förra året fanns flugorna i tre bostäder, inklusive Britts. Nu finns de i sex bostäder.

När varken saneringsföretaget och miljöförvaltningen kunde bli av med probelmet blev Yngve Brodin, flug och myggexpert vid Naturhistoriska riksmuseet, inkopplad i fallet och åkte till bostaden för att artbestämma flugan. Det visade sig vara den mest oönskade arten och att den är extremt svår att bli av med.

– Ibland går den på människor och lägger sina ägg i öppna sår vilken skapar infektioner. De är riktigt obehagliga, säger Yngve till Expressen.

Flugan, som heter Megaselia scalaris på latin, fotplantar sig i kadaver, ägg, ruttnande växter och svampar. De livnär sig alla möjliga former av organiskt material. När flugorna är larver kan de infektera mag- och tarmkanalen, öppna sår och urinvägarna även hos människor. Arten är tidigare känd för sina angrepp på alla typer av djur. Under pressade förhållanden kan flugan till och med döda ett större djur.

Enligt Encyclopedia of life kan flugan överleva förhållanden som är giftiga för andra insekter. Under ett experiment då forskare blandade höga halter av nickel och mangan i flugornas mat blev arten bara starkare och mer livskraftig.

Tidigare har insekten bara setts i varmare länder och klimat men Yngve tror att anledningen till att flugan har kommit till Sverige troligen beror på klimatförändringarna, berättar han för Expressen.

– De är inte bara nya i Sverige. De är också väldigt oönskade, berättar Yngve.

För att bli kunna utrota flugorna måste man hitta larver i mängder.

– Det är en otroligt märklig fluga, den är anpassningsbar och trivs i alla typer av ruttnande organiskt miljö. Jag önskar jag visste hur man blev av med dem. Man måste i alla fall spåra dem och hitta stället där larverna finns. Där de finns i mängder, säger Yngve till Expressen.

Nu står Folkhälsoinstitutet inför att riskbedömma flugorna och vi hoppas att det blir så snart som möjligt så flugorna inte sprids!

Kommentera på Facebook


Loading...
loading...

Related posts

Leave a Comment